Sprawozdanie ze Święta Pieczonego Ziemniaka
Dnia 02 października 2014r. na naszym boisku szkolnym odbyła się uroczystość z okazji ?Święta Pieczonego Ziemniaka?. Imprezę plenerową mającą na celu integrację społeczności szkolnej i kultywowanie tradycji zorganizował Samorząd Uczniowski pod opieką pań Anny Sobolewskiej i Izabeli Łukasiewicz.
Na początku Pani dyrektor Małgorzata Krzewska serdecznie przywitała wszystkich uczniów i nauczycieli. Potem rozpoczęły się gry i konkursy. Najpierw wszyscy uczniowie nauczyli się ziemniaczanego okrzyku. Następnie wybrani uczniowie z poszczególnych klas układali hasła i puzzle, śpiewali przyśpiewki , ubierali ziemniaki na czas, poszukiwali ukrytych ziemniaków , rzucali do celu , biegali z ziemniakami , obierali najdłuższą skórkę z ziemniaka oraz brali udział w mini teście .
Uczniowie z wielkim zaangażowaniem uczestniczyli w przygotowanych na ten dzień rozgrywkach i zabawach. Wszyscy doskonale się bawili przy pięknej, słonecznej pogodzie.
Dzieci rywalizowały w dwóch kategoriach klasy I-III oraz klasy IV-VI. Zerówka brała udział tylko w niektórych konkurencjach.
Wyniki rywalizacji przedstawiają się następująco:
klasy I-III klasy IV-VI
I miejsce- klasa III I miejsce-klasa V
II miejsce ? klasa I II miejsce- klasa VI
III miejsce ?klasa II III miejsce klasa IV
Pani dyrektor wręczyła także dyplomy i nagrody w konkursie na ,,Najciekawszego ziemniaczanego stworka?. Konkurs zorganizowały opiekunki SU panie Anna Sobolewska i Izabela Łukasiewicz .
Prace dzieci były oceniane w dwóch kategoriach: klasy I-III oraz klasy IV-VI.
W klasach młodszych wyniki przedstawiają się następująco:
I miejsce ?Natalia Bućko kl.III
II miejsce- Oliwia Mazurek kl.III
III miejsce ?Patryk Duda kl.II
Wyniki z klas starszych:
I miejsce- Marcel Duda kl.IV
II miejsce ?Katarzyna Grzegorczyk kl.VI
III miejsce ? Natalia Szalast kl.IV
Dzieci z zerówki dostały wyróżnienia. Dyplomami mogły się pochwalić następujące dziewczynki: Paulina Mazurek, Zuzanna Misztal, Oliwia Pyła, Izabela Tołubińska, Klaudia Woźniak.
Po podsumowaniu konkursów i rozdaniu dyplomów nastąpił kulminacyjny punkt święta - poczęstunek. Ziemniaki były gotowe, trzeba było je tylko obrać ze skórki i już mogliśmy sobie przypomnieć zapachy i smaki z czasów naszych rodziców i dziadków. Zabawa była bardzo udana i na pewno na długo pozostanie w pamięci.
{gallery}annas/ziemniak{/gallery}
{gallery}kasial/dzziem{/gallery}